تکنولوژی تولید گز صنعتی و سنتی
صفحه اصلیتکنولوژی تولید گز صنعتی و سنتی
در این مقاله قصد داریم به بررسی تفاوت های تهیه و تولید گز به روش سنتی و صنعتی بپردازیم تا با روند تولید هرکدام آشنا شوید.با آشنایی این دو روش می توانید با دید بازتری اقدام به خرید گز اصفهان نمایید و بر اساس سلیقه خود خرید مورد نظر خود را انجام دهید.آنچه که مطرح است و می بایست پیش از شروع مقاله به آن اشاره نماییم عدم تفاوت چندان این دو نوع گز می باشد.
در گذشته، گز در فضای کوچک و بدون دستگاه (هشتی خانه های قدیم یا حتی صندوق خانه ها) با یک دیگ مسی، پارو و سینی و به وسیله حرارت آتش تهیه می شده است. برای آماده سازی مغز پسته داخل گز، پسته را خریده و در میان زنان خانه ها تقسیم کرده و مغز پسته را دریافت می کردند. گز را درون جعبه ای چوبی و در بستری از آرد قرار می داند تا عمر نگهداری گز افزایش یابد. به تدریج و با مرور زمان، گز لقمه ای به وجود آمد که توسط کارگران درون سلفون پیچیده می شد.
برای تولید گز به روش سنتی از گزانگبین استفاده می شد و به دلیل بالا بودن ارزش غذایی این ماده ، خواص گز به مراتب بالاتر از گز های تولید شده امروزی بود. اما به دلیل کمیاب شدن این ماده ارزشمند امروزه از جایگزین های دیگری به جای گزانگبین استفاده می کنند.بنابراین امروزه هنگام خرید گز اصفهان در صورتی که با نام گزانگبین در ترکیبات گز روبه رو شدید به جرئت می توان گفت گز مورد نظر شما تقلبی است.بهترین جایگزین گزانگبین برای تولید گز در شرکت های معتبری همچون دالمن ، ترنجبین می باشد.
تولید گز سنتی تا سال 1330 در کشور ایران ادامه داشت و مردم برای خرید گز به این روش عادت کرده بودند. اما از سال 1330 تا 1340 به مرور تولید گز به دلیل استفاده از وسایل صنعتی جدید مورد استفاده در این حرفه همچون همزن برقی دچار تغییر و تحولاتی شد که به سبب آن فرآیند تولید و بسته بندی شکل مدرنی به خود گرفت.اما به طور کلی پس از تغییر فرآیند تولید گز از روش سنتی به صنعتی از نظر مسائل بهداشتی ، کمیت و کیفیت بهبود های زیادی را شاهد بود.
برای مثال در تولید گز به روش سنتی از یک پاتیل به وزنی در حدود 16 کیلوگرم استفاده می شد که به وسیله پارو و به کمک دست و پا به مایع گز ضربه وارد می کرد تا به قوام ایده آل برسد اما امروزه استفاده از دستگاه هایی همچون همزن برقی این کار را بسیار آسان تر نموده است.
به طور کلی تفاوت زیادی از نظر کیفیت گز به روش سنتی و صنعتی وجود ندارد، چرا که اصل گز همان روش قدیم است. روش های اصلی تولید گز همان روش های سنتی است با این تفاوت که در روش صنعتی مسئولان فنی که نمایندگان معاونت غذا و دارو محسوب می شوند بر تولید گز نظارت می کنند و به همین دلیل رعایت ترکیبات و کیفیت دقیق تر و بهتر انجام می پذیرد.
امروزه گزها با دستگاه های مجهز توليد ميشوند. سنت گز سازی در اصفهان پیشرفت کرده است و تکنولوژی وارداتی در گز سازی وجود ندارد. صنعت گز سازی در طی 100 سال آرام آرام در ایران و اصفهان رشد کرده و اکنون صنعتی شده است. در سال 1340 هجری شمسی دستگاه همزن برقی و پاتیل های مجهز به حرارت غیر مستقیم و بخار و پس از آن نیز دستگاه های برش گز و بسته بندی گز، به سیستم قبل اضافه گردید و سیستم گز سازی به روش نیمه مکانیزه تبدیل شد. ولی هنوز جایگزین فیزیکی برای پارامترهای مهم گز سازی از قبیل فرمولاسیون، درجه حرارت و رطوبت تعریف نشده است و به صورت تجربی با آن برخورد می گردد. از آن زمان تاکنون هیچ گونه تغییر خاصی در ماشین آلات گز سازی به وجود نیامده است. لازم به ذکر است گز امروزه با روش سنتی قدیم تولید نمی شود زیرا که نه اراده آدم های قدیم وجود دارد و نه می توان در شرایط موجود از روش های وقت گیر قدیم استفاده کرد.
گز دالمن در بسیاری از قسمت های فرایند مثل پخت، برش و بسته بندی از دستگاه های صنعتی بهره گیری کرده است. در قسمت پخت در کنار استفاده از دستگاه های صنعتی هنوز استفاده از استاد کار ماهر که خلیفه گز ساز نامیده می شود اهمیت ویژه ای دارد. ترکیب صنعت و سنت برای تولید یک گز با کیفیت لازم است.بنابراین می توان گفت خرید گز دالمن یادآور طعم سنتی گز اما با شرایط و بسته بندی استاندارد و بهداشتی می باشد.
در ویدئو پایین صفحه می توانید فیلمی از مراحل تولید گز صنعتی را در کارحانه شیرین زرمان مشاهده نمایید.اگر قصد خرید گز دالمن را دارید می توانید به قسمت فروشگاه وبسایت مراجعه و محصول مورد نظر خود را خریداری نمایید. شرکت شیرین زرمان به عنوان یکی از بزرگترین شرکت ها در زمینه گز صادراتی بهترین انتخاب برای شما عزیزان می باشد.